fbpx

Legacy Unchecked Content

Vad passar inte bättre än en känga rakt ut i etern avseende Big Brother och den numera dåliga tillgången till forum, vilket i sig skapat en form av hysterisk anarki på internet. Låt oss titta lite på vad jag menar och hur det sett ut genom tiderna. Låt oss tillsammans ta reda på hur och varför tillvaron rämnat, lite grand för varje år som passerat, för att ingen verkar vilja ta ansvar längre. Informationen bygger på data som samlats upp med verktyg som gjort det möjligt att arkivera forum i trådad form – se exempelvis  http://fnarg.org/bigbrother/

Big Brother 2003

Forum: Artikelbaserad. En artikel på hemsidan skrivs. Besökare kommenterar artiklarna. Har jag för mig. Fullständigt arkiv fanns länge på archive.org

2kMedlemsantal, cirka 2200. Om man kan kalla dom för medlemmar. Cirka 3000 trådar, med 34000 inlägg. Det lägsta som hittills har rapporterats.

Big Brother 2004

Forum: Egen teknik som produktionen stod bakom, på hemsidan. Fullständigt arkiv fanns länge på archive.org

10k
Medlemsantalet låg på cirka 11000. Vissa medlemmar kunde dock skapa uppemot 15-20 konton efter hand som de stängdes av. Jämfört med Facebook är det kanske inga höga siffror, då fake-konton mer verkar vara en trend att skapa. Statistiskt sett var det dock väldigt hög aktivitet ändå, på annat håll.

Big Brother 2005

Forum: Licens, vBulletin, inköpt av produktionen. Placerad på hemsidan i form av ”popup”. Arkiverades aldrig, men lade en grund för hur nästa år skulle bli. En ny era var på väg in i våra hem. Våra kära invånare började bli arga. På något. Men ingen vet nog vad.

Big Brother 2006

Forum: Fortsatt användning av vBulletin. Helt integrerat med hemsidan. Tillhandahållen av produktionen. Målet var att hålla alla samlade och få besökarna att inte lämna hemsidan alls. Folk växlade mellan livestream, forum och chatt på ett sätt som var extremt effektivt. Bästa året någonsin.

6k
Medlemsantal, runt 6000 medlemmar. Färre fake-konton och betydligt högre aktivitet än 2004 – och 2005. Generellt sett bra stämning.

bb_forum_splitscreen[1]

Big Brother 2014

Forum: Inga. Ja, om vi bortser från att man valt att använda ett platt forum byggt på teknik kring Facebook, vilket skapades upp av produktionen själva – efter si så där 76 dygn in i säsongen. Miserabelt. Katastrofalt. Fruktansvärt. Norge-sidan har fortfarande möjligheten öppen att alla kan skriva på deras sida. Sverige, nej inget sånt. Bara kommentarsmöjligheter. På Facebook. Där alla inte har konto av olika skäl.

Det här året har vi i stället entusiaster – lekmän – som skapar grupper på Facebook, varpå oeniga utbrytare skapar ännu flera. Medlemsantalet ligger på mellan 3000-4000 i de större grupperna. Sedan har vi ytterligare 50 grupper (överdrivet) som sannolikt är utbrytare från de större, som stänger in sig själva och kastar ut alla andra. Kaos råder.

Så, eftersom produktionen inte längre tillhandahåller forum uppstår en anarkistisk anda, som mer eller mindre blir en katastrofal sörja. Några försöker dock ändå hålla ordning på den och lyckas ganska bra med det. Detta till trots påpekar man att det ”inte är lätt att tygla 4000 medlemmar”. Och det är av denna anledningen som jag har skrivit det här inlägget. Om något är oklart, läs då texterna om 2004 och 2006 en sista gång.

Nej – det är inte lätt att göra något som en produktion egentligen borde ha tagit ansvar för i stället och ja – jag beklagar detta. Problemet är även att man kallar det här för forum. Nej, detta är inte forum och det vore straffbart att kalla det för något annat än uselt programmerade grupper. Detta är grupper. Som ligger på Facebook. Dom är inte bra.

Några har även inbillat sig att våra värdefulla tittare ”gnäller ovanligt mycket i år”. Nej, så är det inte och det känns fel att kalla det för gnäll. Vi har en öppen debatt och i öppna debatter möter vi människor med andra åsikter än oss själva. Detta är inget som är unikt för just det här året. Har man ett forum, öppet för allmänheten, så kommer det alltid vara oenighet – och några av tittarna kommer inte kunna hantera det ordentligt.

Big Brother 2004
Big Brother 2006

av Tornevall

Fotograf, musiker, filmare. Estetikens alla nyanser i ett, kombinerat med humor och ett förflutet inom vård- nöjes- och programmeringsbranscher.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.