fbpx

Konflikter – En svensk standard!

Är det en slump att TV3 verkar vara de som sänder flest dokusåpor just nu, som baseras på katastrofer, missöden och konflikter? Jag har börjat fundera på det och gjort en mindre kartläggning av ett antal aktuella tv-program och utan någon större ansträngning upptäckte jag att det mesta sänds på TV3. Det är allt från samhällsgranskningsprogram, såsom Insider och Efterlyst (som förvisso brukar vara de intressantaste) – till Grannfejder och Lyxfällor. Och jag ställer mig återigen den fråga som blivit en klassisk standard hos mig, sedan en kort tid före jag fyllde 30 – Varför? Varför intresserar sig så många människor för konflikter? Överallt spyr media ur sig programkoncept som i grund och botten inriktar sig på att få oss tittare att hata varandra ännu mera. Vi lever på det här, som någon slags standard och vi frodas verkligen. Går det sedan på TV så behöver vi inte ens lämna hemmet. En tillkommande faktor är troligtvis också det faktum att vi känner igen oss själva i andras problem. ”Så där skulle jag aldrig ha gjort”, kan det ju i bland låta.

Nu är det inte sagt att just TV3 är värst. Ganska länge nu har svensk tv kantats av en rad olika ”konfliktlösarprogram” och för all del ”nu ska vi göra det ännu värre”-program. Men för det mesta handlar det om genren som kan få gemene man att känna sig lite bättre till mods, med vetskapen att det alltid kommer att finnas någon som har det lite värre än en själv. Inte undra på att vi har blivit så förbannat bittra!

Låt oss titta lite på programutbudet…

Grannfejden, TV3
Lös bråket med grannen. I bästa fall. I värsta fall slutar avsnitten med att alla tvingas skaffa nya hem och okvädesord haglande i kvarteren övergår sedan i våld och polisanmälningar ändå, trots Aschbergs snygga skylt. Den kommer säkerligen också att användas som ytterligare ett tillhygge i konflikterna förr eller senare. I tv-soffan har familjen Medelsvensk givetvis både fått njuta av bråken och gorma lite själva, om hur hemsk den där granngubben måste ha varit. ”Han tänkte ju inte ens, när han stormade villan med traktor!”. Som om någon skulle tänka överhuvudtaget i det här landet?

Sjukhuset, TV3
Titta – de här patienterna är mycket sjukare än dig! Det är här personerna som var med i grannfejden hamnar. Det är en ganska självskriven titel egentligen, som mer eller mindre avslöjar ännu mera elände. Ett sjukhus ligger åtminstone knappast bland svenskarnas tio mest attraktiva resmål. Det slutar visserligen inte illa för alla, men ändå.

Du är vad du äter, TV3
Programmet där personer under uppgjorda förhållanden talar om för hela svenska folket hur taskigt självförtroende de har. ”Dom tvingade i mig en bulle”. Ett vagt tecken på att det finns manus i ännu en dålig dokusåpa. Gud, det måste kännas jättehemskt att säga ifrån som svensk. Är det verkligen värt att stå i rampljuset för en sådan sak under max en timme där personerna under viss regi av manus blir ”tagna på bar gärning” och det enda som egentligen lockar tittarna är det stora matbordet i början? Tydligen.

Nyberg & Törnblom, TV3
Definitiv snyftare. Jag har tack och lov sett ganska lite av programmet men några gånger har jag haft ljudet på i bakgrunden och hört hur det programmet fungerar. Gnällande och ältande, troligtvis med manus snurrande på en tv-skärm i studion, där gästerna med gråten i halsen förklarar att de tvingas stå ut med en karl som hellre äter ute än hemma, eller vad det nu är. Tätt efterföljda av en halvslapp flinande blondin med äckligt haltande röst, som leker wannabe-psykolog, tvingas man att skämmas över en tramstönt som inte klarar av att reda ut sina egna problem. Sedan när de till trots fått nog av den ensamhet de själva försatte sig i efteråt, så ställer dem upp i ett datingprogram likt…

Bonde söker fru, TV4
Krystad dating-TV där tittarna får chansen att se hur deras fördomar om svenska bönder besannas, där alla i själva verket ser fram emot mitten av serien då skandalerna eventuellt börjar hopas över ”deltagarna”. I Aftonbladet kan man läsa rubriker som ”Fredrik lurades, det var bara en kul grej, säger Evelina Rosqvist, 19, som hade pojkvän. Pojkvännen trodde dessutom inte heller att Fredrik skulle vara någon potentiell pojkvän”. No shit, Sherlock? Lättroade är vi allihopa. För att inte tala om, att det genom sådana här program går att bevisa att det är omöjligt att hitta en kärlek som går att bevara, i mer än några veckor efter säsongens slut. I synnerhet om det blir krystat med manus och begränsade ”utbud”. Bönderna är väl bara ute efter de fina priserna ändå.

Ensam mamma söker, TV4
Ja, gissa varför hon är ensam? Ytterligare ett krystat datingprogram, där ungarna tycker om plastpapporna betydligt mer än sina mammor. Samtidigt får vi se hur försvenskade vi är, där dock ena mammans lugna tillvaro varvas med pistolskytte då hon råkar gilla att det händer saker. Jag kan faktiskt inte föreställa mig den harmoni som tycks finnas över alla i det här programmet, speciellt då det går så många andra katastrofprogram som skildrar raka motsatsen i samhället. Självklart vill alla att det händer något och det rör sig om ren tristess i vår befolkning som resulterar i fylla, sena helgnätter och en massa andra problem. Vi är inte så oskyldiga som det verkar, ärligt talat. Den krystade miljön lär väl således orsaka ytterligare ett antal uppbrott efter några år då alla tröttnat på varandra. Men det gör ju inget, för då tar nästa kanal över med…

Skild, SVT1
Är detta måhända ett uppföljningsprogram till ensam mamma söker bonde, där otäckt standardiserade klyschor förekommer? ”Jag hade ju misstänkt det länge”, ”Till mig sade hon att det bara var en kompis”, ”Jag klarade inte att säga det till honom” och så vidare. Ja, men självklart, vad trodde ni? Att mänskligheten klarar av att säga ifrån när något är fel? Absolut inte! Istället trycker vi in en massa bedrövligt snack om hur det kändes, på bästa sändningstid – och utan reklam dessutom! Med lite tur kanske någon kan lära sig att skiljas, alternativt få se hur mycket sämre ställt någon annan har det. Om inte annat har dem nätt och jämnt lyckats undkomma…

Lyxfällan, TV3
Ekonomisk rådgivning rakt in i vardagsrummet, för dem som ännu lever i ett parförhållande. Här kan familjen Medelsvensk presentera sin bedrövligt taskiga ekonomi, inte bara för sina grannar, utan för resten av samhället. Vad är målet? Det är det ingen som vet. För familjen Medelsvensk handlar det kanske om att reda ut sin ekonomi, men istället får dem stå i rampljuset som avskräckande exempel. Så här går det, när vi inte tänker – och det är vi väl rätt kända för, att inte klara av.

Nannyjouren, TV3
Är vi förvånade över kanalplaceringen? Föga troligt. Det är förvisso inte något direkt dagsaktuellt program, mig veterligen. Dock är det här alla hamnar efter lyxfällan, när ungarna i hushållet upptäcker vilka nedskärningar som gjorts på deras leksaksbudget. Självklart börjar programmet med ungar som mer tycks höra hemma i en rivningsfirma än i en familj. Antagligen är det uppgjort. Det tror jag av den enkla anledningen att vi bor i Sverige. Hur gör föräldrarna med skrikande barn i en butik? Förmodligen allt för att de ska få som dem vill. Det finns undantag dock, men medelsvensken är generellt sett oerhört tyst och försynt av sig och scenarion som utspelar sig i Nannyjouren skär sig med denna svenska tysta vardag. De flesta föräldrarna skulle troligtvis börja skämmas redan innan TV-teamet anländer, så det torde vara troligt att de som ställer upp i programmet inte är svenskar. Eller så lider de bara av någon allvarlig sjukdom. Ännu ett program som baseras på kaos alltså.

Och allt som sker är att någon sitter och tjänar stora pengar på vårat sökande efter konflikter, eftersom andras misstag får oss själva att känna oss så mycket bättre än dem…

You may also like